Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19
Νεότερα δεδομένα αποδεικνύουν ότι ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου, τόσο για την προσβολή από τον COVID19, όσο και για την εμφάνιση σοβαρής πνευμονικής νόσου.
Γνωρίζουμε ότι: το 80-90% των απαιτούμενων αναγκών σε βιταμίνη D παράγεται φυσιολογικά στο δέρμα με τη βοήθεια της υπεριώδους Β ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ μόνο το 10-20% δύναται να εξασφαλιστεί από την διατροφή.
Ωστόσο, κατά τους χειμερινούς μήνες η ηλιοφάνεια λιγοστεύει και παράλληλα οι συνθήκες lockdown στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19 και η τηλεργασία δεν ευνοούν την παραγωγή της βιταμίνης του ήλιου στον ανθρώπινο οργανισμό. Γι αυτό το λόγο, αναγκαία είναι η εξασφάλιση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D μέσω της διατροφής.
Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται οι κύριες διατροφικές πηγές της βιταμίνης D.
Διατροφικές πηγές πλούσιες σε βιταμίνη D:
ΤΡΟΦΙΜΑ | ΒΙΤΑΜΙΝΗ D |
Σκουμπρί (110γρ) | 21 mg |
Ρέγκα (110γρ) | 20 mg |
Σολομός (100γρ) | 12.5 mg |
Σαρδέλες (100γρ) | 7.5 mg |
Τόνος σε κονσέρβα | 5.0 mg |
Ομελέτα (100γρ) | 1.6 mg |
Αυγό (60γρ) | 1 mg |
Δημητριακά ολικής αλέσεως (45γρ) | 1 mg |
All Bran Flakes (45γρ) | 0.8 mg |
Αρνίσιο συκώτι (90γρ) | 0.5 mg |
Μοσχαρίσιο συκώτι (90γρ) | 0.3 mg |