ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ VEGETARIAN & VEGAN ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ

Πως μπορούμε τελικά να αντικαταστήσουμε την πρωτεΐνη του κρέατος;

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό πρότυπο διατροφής και να αποκλείσουν την ζωική πρωτεΐνη από την καθημερινότητά τους.

Γι αυτό το λόγο, η πιο κοινή ανησυχία όλων αυτών των ανθρώπων είναι για το αν, τελικά υιοθετώντας αυτή την προσπάθεια, θα καταναλώνουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης στην διατροφή τους.

Η απάντηση, λοιπόν, είναι ότι τροφές φυτικής προέλευσης μπορούν εξίσου να αποτελέσουν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και να έχουν θέση σε μία χορτοφαγική διατροφή!

Κάποιες από αυτές είναι:

1. Σόγια & τα προϊόντα της (Tofu, Tempeh)

Η σόγια και τα προϊόντα της είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλά σε λίπος.

Ενδεικτικά:

  • Ένα φλιτζάνι Tofu περιέχει 20g πρωτεΐνης.
  • Ένα φλιτζάνι Tempeh περιέχει 30g πρωτεΐνης.

2. Σεϊτάν

Παράγεται από γλουτένη σίτου και ποικιλία μπαχαρικών. Λόγω της παρουσίας της γλουτένης θα πρέπει να αποφεύγεται με άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή παρουσιάζουν ευαισθησία στη γλουτένη!

  • Ένα φλιτζάνι Σεϊτάν περιέχει 40g πρωτεΐνης.

3. Όσπρια

Μία αγαπημένη κατηγορία φυτικών πρωτεϊνών είναι τα όσπρια!

Όλα τα όσπρια (φακές, ρεβύθια, φασόλια κ.α.) αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

  • Ένα φλιτζάνι οσπρίων μπορεί να περιέχει έως και 15g πρωτεΐνης.

4. Κινόα

Αποτελεί ‘ψευδο-δημητριακό’ και είναι πλούσια σε μάκρο- & μίκροσυστικά. Για πολλούς είναι βασικό υλικό της κουζίνας τους.

  • Ένα φλιτζάνι κινόα περιέχει 8g πρωτεΐνης.

5. Βρώμη

Έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Εντάσσεται τόσο στο πρωινό, όσο και στην παρασκευή κυρίων γευμάτων (πχ. μπιφτέκια λαχανικών με βρώμη αντί φρυγανιά) και στα σνακς (πχ. Μπισκότα βρώμης).

  • Ένα φλιτζάνι βρώμης περιέχει 6g πρωτεΐνης.
Scroll to Top