ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, καθώς:

  • συμμετέχει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης
  • συνεισφέρει στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του ανθρώπου
  • εμπλέκεται σε μεταβολικές πορείες και στην παραγωγή ενέργειας, καθώς αποτελεί τμήμα σημαντικών ενζύμων που διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στον μεταβολισμό
  • βοηθά στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συναντάται σε δύο μορφές, τον αιμικό (αλλιώς ζωικό / δισθενή) και τον μη αιμικό (αλλιώς φυτικό / τρισθενή) σίδηρο.

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι διαφορές του αιμικού και μη αιμικού σιδήρου.

ΑΙΜΙΚΟΣ/ΖΩΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ
ΜΗ ΑΙΜΙΚΟΣ/ΦΥΤΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ
Συναντάται σε ζωικά τρόφιμαΣυναντάται σε φυτικά τρόφιμα
Απορροφάται εύκολαΑπορροφάται σε πολύ μικρό βαθμό
Απορρόφάται σε ποσοστό έως 30%Απορροφάται σε ποσοστό 5-8%

Μάλιστα, πηγές βιταμίνης C (όπως χυμός λεμονιού, πορτοκαλιού, πιπεριές, ντομάτα κ.α.) βοηθούν στην καλύτερη απορρόφησή του σιδήρου.

Οι καλύτερες πηγές αιμικού & μη αιμικού σιδήρου είναι:

ΤΡΟΦΙΜΑΣΙΔΗΡΟΣ (mg)
Κακάο σε σκόνη (100γρ)10.5
Ντοματοπολτός (260γρ)9.2
Αρνίσιο συκώτι (90γρ)9.0
Αλεύρι σόγιας (100γρ)8.0
Μύδια (80γρ)6.0
Μοσχάρι (150γρ)5.4
Ρεβύθια (150γρ)5.0
Ζυμαρικά ολικής αλέσεως (100γρ)4.8
Αποξηραμένα βερίκοκα (100γρ)4.7
Σαρδέλες (70γρ)3.0
Φακές (150γρ)2.5
Αποξηραμένα σύκα (4 κομμάτια)2.5
Κοτόπουλο στήθος2.1
Scroll to Top