Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, καθώς:
- συμμετέχει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης
- συνεισφέρει στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του ανθρώπου
- εμπλέκεται σε μεταβολικές πορείες και στην παραγωγή ενέργειας, καθώς αποτελεί τμήμα σημαντικών ενζύμων που διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στον μεταβολισμό
- βοηθά στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Συναντάται σε δύο μορφές, τον αιμικό (αλλιώς ζωικό / δισθενή) και τον μη αιμικό (αλλιώς φυτικό / τρισθενή) σίδηρο.
Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι διαφορές του αιμικού και μη αιμικού σιδήρου.
ΑΙΜΙΚΟΣ/ΖΩΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ | ΜΗ ΑΙΜΙΚΟΣ/ΦΥΤΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ |
Συναντάται σε ζωικά τρόφιμα | Συναντάται σε φυτικά τρόφιμα |
Απορροφάται εύκολα | Απορροφάται σε πολύ μικρό βαθμό |
Απορρόφάται σε ποσοστό έως 30% | Απορροφάται σε ποσοστό 5-8% |
Μάλιστα, πηγές βιταμίνης C (όπως χυμός λεμονιού, πορτοκαλιού, πιπεριές, ντομάτα κ.α.) βοηθούν στην καλύτερη απορρόφησή του σιδήρου.
Οι καλύτερες πηγές αιμικού & μη αιμικού σιδήρου είναι:
ΤΡΟΦΙΜΑ | ΣΙΔΗΡΟΣ (mg) |
Κακάο σε σκόνη (100γρ) | 10.5 |
Ντοματοπολτός (260γρ) | 9.2 |
Αρνίσιο συκώτι (90γρ) | 9.0 |
Αλεύρι σόγιας (100γρ) | 8.0 |
Μύδια (80γρ) | 6.0 |
Μοσχάρι (150γρ) | 5.4 |
Ρεβύθια (150γρ) | 5.0 |
Ζυμαρικά ολικής αλέσεως (100γρ) | 4.8 |
Αποξηραμένα βερίκοκα (100γρ) | 4.7 |
Σαρδέλες (70γρ) | 3.0 |
Φακές (150γρ) | 2.5 |
Αποξηραμένα σύκα (4 κομμάτια) | 2.5 |
Κοτόπουλο στήθος | 2.1 |