ΠΑΙΔΙΑ: ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΨΑΡΙΩΝ & ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ

Πόσο σημαντική και ταυτόχρονα αναγκαία είναι η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών από τα παιδιά;

Όλα τα ψάρια & τα θαλασσινά περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πλούσια σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, όπως βιταμίνη D, σίδηρο και σελήνιο. Μάλιστα,

τα ψάρια, ιδίως τα λιπαρά ψάρια, χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα πολυακόρεστων ω-3 λιπαρών οξέων, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία των παιδιών τόσο κατά τα πρώτα χρόνια, όσο και κατά την ενήλικη ζωή!

Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό, τα παιδιά και οι έφηβοι καλό είναι να καταναλώνουν 2-3 μερίδες την εβδομάδα από ποικιλία ψαριών και θαλασσινών και η 1 μερίδα από αυτές να είναι απαραιτήτως κάποιο λιπαρό ψάρι, όπως σαρδέλα ή καπόνι.

Συγκεκριμένα, η συνιστώμενη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, αναλόγως την ηλικία του παιδιού, είναι η εξής:


1-2 ετών2-3 ετών4-8 ετών9-13 ετών14-18 ετών
Αριθμός μερίδων2 μερίδες / εβδομάδα2 μερίδες / εβδομάδα2-3 μερίδες / εβδομάδα2-3 μερίδες / εβδομάδα2-3 μερίδες / εβδομάδα
Μερίδα60gr60-90gr90-120gr120-150gr150gr

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η μία από τις δύο-τρεις μερίδες ψαριού την εβδομάδα θα πρέπει να αντιστοιχεί σε κάποιο λιπαρό ψάρι. Τα λιπαρά ψάρια, λοιπόν, με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι:

ΨΑΡΙ (ανά 100gr)ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ (gr)
Σαρδέλα1.41
Καπόνι1.35
Κολιός-Σκουμπρί1.34
Φρέσκος σολομός1.03
Μελανούρι0.96
Γόπα0.86
Γαλέος0.84
Γαύρος0.80
Ξιφίας0.75
Πέστροφα0.73
Μαρίδα-Αθερίνα0.61
Λαβράκι0.59
Scroll to Top