Πόσο σημαντική και ταυτόχρονα αναγκαία είναι η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών από τα παιδιά;
Όλα τα ψάρια & τα θαλασσινά περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πλούσια σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, όπως βιταμίνη D, σίδηρο και σελήνιο. Μάλιστα,
τα ψάρια, ιδίως τα λιπαρά ψάρια, χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα πολυακόρεστων ω-3 λιπαρών οξέων, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία των παιδιών τόσο κατά τα πρώτα χρόνια, όσο και κατά την ενήλικη ζωή!
Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό, τα παιδιά και οι έφηβοι καλό είναι να καταναλώνουν 2-3 μερίδες την εβδομάδα από ποικιλία ψαριών και θαλασσινών και η 1 μερίδα από αυτές να είναι απαραιτήτως κάποιο λιπαρό ψάρι, όπως σαρδέλα ή καπόνι.
Συγκεκριμένα, η συνιστώμενη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, αναλόγως την ηλικία του παιδιού, είναι η εξής:
1-2 ετών | 2-3 ετών | 4-8 ετών | 9-13 ετών | 14-18 ετών | |
Αριθμός μερίδων | 2 μερίδες / εβδομάδα | 2 μερίδες / εβδομάδα | 2-3 μερίδες / εβδομάδα | 2-3 μερίδες / εβδομάδα | 2-3 μερίδες / εβδομάδα |
Μερίδα | 60gr | 60-90gr | 90-120gr | 120-150gr | 150gr |
Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η μία από τις δύο-τρεις μερίδες ψαριού την εβδομάδα θα πρέπει να αντιστοιχεί σε κάποιο λιπαρό ψάρι. Τα λιπαρά ψάρια, λοιπόν, με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι:
ΨΑΡΙ (ανά 100gr) | ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ (gr) |
Σαρδέλα | 1.41 |
Καπόνι | 1.35 |
Κολιός-Σκουμπρί | 1.34 |
Φρέσκος σολομός | 1.03 |
Μελανούρι | 0.96 |
Γόπα | 0.86 |
Γαλέος | 0.84 |
Γαύρος | 0.80 |
Ξιφίας | 0.75 |
Πέστροφα | 0.73 |
Μαρίδα-Αθερίνα | 0.61 |
Λαβράκι | 0.59 |