Ω3 ΛΙΠΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τα ω3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην οικογένεια των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

  • α-λινολενικό οξύ
  • εικοσιπεντανοικό οξύ
  • δοκοσοπεντανοικό οξύ
  • δοκοσοεξανοικό οξύ

Ήξερες, όμως, ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη πρόσληψης ω3 λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα ω3 λιπαρά οξέα μεταφέρονται στο έμβρυο διαμέσου του πλακούντα και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη και αύξησή του εμβρύου.

Μάλιστα, το δοκοσοεξανοικό οξύ είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, αφού αποτελεί κύριο συστατικό των φωσφολιπιδίων του νευρικού συστήματος και του αμφιβληστροειδούς. Ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος του μωρού προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες δοκοσοεξανοικού οξέος κυρίως κατά την ενδομήτριο ζωή και κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του. Η πρόσληψη γίνεται μέσω της μητέρας διαμέσου του πλακούντα και του μητρικού γάλακτος. Όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη δοκοσοεξανοικού οξέος της μητέρας, τόσο περισσότερο μεταφέρεται και στο έμβρυο!

Που βρίσκονται τα ω3 λιπαρά οξέα;

Περιέχονται στα ψάρια, ιδίως λιπαρά ψάρια, σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, στο μητρικό γάλα κ.α. Συγκεκριμένα, τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ω3 λιπαρά οξεά είναι οι σαρδέλες, ο κολιός, ο φρέσκος σολομός, το καλαμάρι, οι γαρίδες, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, τα καρύδια και τα κόκκινα φασόλια.

Scroll to Top