Η αιώνια μάχη του καλοκαιριού! Κάποιοι δηλώνουν λάτρεις του καρπουζιού, άλλοι του πεπονιού…
Παρ’ όλα αυτά και τα δύο αποτελούν τα δύο πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και σίγουρα φέρουν αρκετές παιδικές αναμνήσεις στο μυαλό!
Όταν, λοιπόν, πλησιάζει το καλοκαίρι, μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε οι Διατροφολόγοι είναι εάν πρέπει να προτιμάμε το καρπούζι από το πεπόνι και ποιο θεωρείται περισσότερο υγιεινό.
Τελικά ποιο από τα δύο είναι καλύτερο και έχει τις λιγότερες θερμίδες;
ΚΑΡΠΟΥΖΙ (150γρ) | ΠΕΠΟΝΙ (150γρ) | |
ΘΕΡΜΙΔΕΣ | 46 Kcals | 59 Kcals |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ A | 43μg | 362μg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C | 12,5mg | 17mg |
ΚΑΛΙΟ | 172mg | 245mg |
ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ | 6980μg | 0μg |
ΝΙΑΣΙΝΗ | 0,274mg | 1,08mg |
Β-ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ | 467μg | 4340μg |
ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C , κάλιο και λυκοπένιο!
Τόσο η βιταμίνη C, όσο και το λυκοπένιο παρέχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθώντας στην αδρανοποίηση των ελεύθερων ριζών και κατ΄επέκταση μειώνοντας το οξειδωτικό στρες στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, το κάλιο συμβάλλει στην σωστή καρδιαγγειακή λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
ΠΕΠΟΝΙ
Το πεπόνι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, καλίου και β-καροτενίου!
Η βιταμίνη Α συνεισφέρει στην καλή λειτουργία της οράσεως και στο δέρμα, ενώ το κάλιο είναι υπεύθυνο για την υγεία της καρδιάς. Τέλος, το β-καροτένιο αποτελεί τον αντιπρόσωπο των καροτενοειδών και είναι εξίσου ισχυρό αντιοξειδωτικό συγκριτικά με τη βιταμίνη C για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη, βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου.