2 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

May 6, 2022 0 Comments

Η ισορροπημένη διατροφή και η υιοθέτηση ενός healthy lifestyle δεν σημαίνει πάντα απώλεια βάρους, αλλά Υ Γ Ε Ι Α.

Δύο επιλογές τροφών, φτωχά διατροφικές, καθόλου θρεπτικές και επιζήμιες για την ανθρώπινη υγεία είναι:

1. ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

Υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις από υπάρχουσες επιδημιολογικές μελέτες ότι η κατανάλωση αλλαντικών μπορεί να προκαλέσει καρκίκο στο παχύ έντερο, ενώ δεδομένα αναφέρουν και για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Η σχέση αυτή έχει αποδειχθεί ότι είναι δοσοεξαρτώμενη. Επομένως, όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση αλλαντικών, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης των παραπάνω νοσημάτων. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα αλλαντικά το ίδιο. Μπορεί να διαφέρουν ως προς τα λιπαρά και το αλάτι. Παρά ταύτα, δεν έχει γίνει ακόμη κάποιος διαχωρισμός γι αυτά. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για ενήλικες, η κατανάλωση αλλαντικών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30γρ ανά εβδομάδα.

2. ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Εάν γνωρίζαμε τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η κατανάλωση αναψυκτικών στην ανθρώπινη υγεία, θα σταματούσαμε να τα αγοράζουμε. Όλα τα αναψυκτικά περιέχουν επεξεργασμένα σάκχαρα, χρωστικές, τεχνητές γεύσεις και συντηρητικά. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ενοχοποιηθεί τόσο για την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως Μεταβολικό Σύνδρομο & Καρδιαγγειακά νοσήματα, όσο και για διαταραχές της ψυχικής υγείας. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη σε πληθυσμό γυναικών αναφέρει πως η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού και Στεφανιαίας νόσου.